Rapport fra EUSA Games 2012

Alle de norske lagene som deltar i EUSA European University Games (EUG) kjemper i disse dager om norsk studentidretts ære i Cordoba, Spania. På bilde: NIHI herrelag i volleyball.

European University Games (EUG), som arrangeres av det Europeiske Studentidrettsforbundet, er et arrangementet bestående av Universitets EM i 10 ulike idretter. Dette er første gang EUG arrangeres, og det er totalt over 2000 deltakere fra 32 land fordelt på over 250 lag som deltar. Lagene som deltar fra Norge er BSI (volleyball), NTNUI (håndball), NIHI (volleyball, dame- og herrelag), Juristforeningen studentidrettslag (futsal) og BISI BI Bergen (tennis).

EUG arrangeres i Cordoba sør i Spania. Norge stiller med 56 utøvere fordelt på 6 lag innen idrettene volleyball, håndball, futsal og tennis. Her skal de norske studentidrettslagene konkurrere mot studentidrettslag fra andre europeiske land.

Vi har tatt en prat med noen av volleyballspillerne for å høre litt om hvorfor de ville delta og hvilke forventninger de har til arrangementet. Elise Sandanger som spiller på BSI, sier det blir en fin utfordring å få spille mot lag fra andre nasjoner. Ettersom sesongen i Norge avsluttes i mars, pleier treningsmengden å avta noe, men nå som de har hatt en stor turnering å se frem til, har det gitt den ekstra inspirasjon til å fortsette treningen etter sesongslutt. BSI jentene ser også på dette som en sosial tur, der de får være samlet med laget over en lengre periode. Elise understreker at de vet det er mange veldig gode lag med, men at det også er noen jevngode lag. Målet deres er derfor å vinne kampene mot disse jevngode lagene.

På spørsmål om hva de tror den største forskjellen blir fra vanlige kamper hjemme i eliteserien svarer hun; ”Det blir en ekstra utfordring å ikke kjenne lagene en spiller mot, mange lag har flere høye og fysisk veldig sterke spillere. Utfordringen blir å spille vårt spill, og få til det vi er gode på”.

Yngvild Schei fra damelaget til NIHI var også med på Universitets EM i fjor. Hun sier at de hadde en utrolig fin opplevelse på det arrangementet, og lærte mye sportslig, selv om resultatene ikke var helt der oppe. Det var også veldig sosialt, og en blir kjent med mange spillere fra andre land. Laget fra Idrettshøgskolen er forsterket siden i fjor, og de har som mål å bite bedre fra seg.

De har fortsatt treningene siden serien sluttet i mars, og vet i år litt mer hva de går til og hva de må fokusere på for å spille bra. De kjenner også noen av lagene og vet hvilke spillere man må passe ekstra godt på. En av utfordringene er høyden på spillerne. I norsk serie er snitthøyden relativt lav, mens mange av de utenlandske lagene har mange høye og fysisk sterke spillere.

Håvard Svenning Berge spiller på herrelaget til NIHI, og var også med i fjor. Han er enig i at høyde og fysisk styrke er en av forskjellene fra det å spille mot norske lag. Her venter hardere hoppserve og smasher, enn de er vant til hjemme. Da flere av spillerne ikke har vært i Oslo den siste tiden har det ikke blitt så mye trening sammen med hele laget. Det har blitt mye egentrening av styrke. Flere har også spilt en del sandvolleyball for å holde formen ved like.

I tillegg til gode motstandere kan også varmen bli en utfordring. Selv med aircondition i hallene kan det bli varmt når gradestokken kryper over 40. En blir fort utmattet og dehydrert når en et utendørs og det er vanskelig å få i seg nok væske.

Tekst og foto: Karl Olav Haaland

(Klikk på hovedbildet for å gjøre det større)

Følg EUG2012 på den offisielle facebooksiden her.

Se bilder og følg de norske lagene på Norges Studentidrettsforbunds facebookside her.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler